CK Livingstone

Cestovatelské články

Srí Lanka - Nebeské víno

| Ludmila Puldová

Srí Lanka - Nebeské víno

Na Srí Lance víno neroste na vinicích, nýbrž se pro něj musí šplhat po kokosových palmách nahoru ke slunci, do nebeské kuchyně. Velmi rozšířený nápoj toddy (anglická zkomolenina sanskrtského slova tádí) stejně jako u nás přináší smích a veselost, jeho příprava se ale velmi liší.

Jedna z hlavních „vinných“ oblastí začíná podél silnice směřující na jih, zhruba 50 kilometrů od Colomba. Pásy palem nakloněné nad mořem, posvazované pavučinou lan, zde kokosové ořechy nerodí. Jejich majitelé  zaměstnávají muže, kteří jako motýli sající nektar putují z koruny do koruny mezi nebem a zemí, nebojácně balancujíc na vzdušných chodníčcích. Každé ráno šplhají po přivázáných sušených kokosových slupkách do koruny počáteční palmy, která je se sousední  spojena lany pokračujícími na další a další palmu až zpět k první. Provazy obmotané pod listovou růžicí jsou dva, spodní slouží k chůzi, horní pomáhá sběrači vína držet rovnováhu. Kdo je opatrný, mívá lana zdvojena. Takto je vždy spojena skupina zhruba 40 stromů, záleží na majiteli.  Když palma nasadí na květ, nařízne se pod poupětem a jeho rozštěpující se tlustý stonek drží pevně obtočený list. Pod květenstvím je umístěna nádoba z pálené hlíny, zachycující kapající tekutinu. Strom vyroní za den jeden a půl litru šťávy, která stačí během 24 hodin zkvasit na vydatné palmové víno. Bosý sběrač má k pasu přivázánu plastikovou nádobu, do které nachytané toddy přelévá. Nesmí také každé ráno zapomenout ostrým nožem naříznout stonek, aby palma stále ronila mízu. Jakmile je jeho nádoba plná, spouští ji po provaze dolů svému společníkovi, který ji vylévá do větších a prázdnou posílá znovu nahoru. Místní muži vědí, kam každé ráno jít a ve stínu korun netrpělivě čekají. Mléčně zabarvená tekutina, chutí připomínající kyselý burčák, se přes sítko nalévá přímo do nastavených sklenic. V horkém počasí stačí půl litru na omámení mysli a těžký spánek.  Nechá-li se palmová míza hned po načepování převařit a zahustí se, dá dobrý nažloutlý cukr. Destilací se také vyrábí velmi silná lihovina arak, obsahující někdy až 70 procent alkoholu.
Stromy ale musejí i odpočívat a tak po měsících sběru nastává tříměsíční pauza. Během ní palmy nasbírají novou sílu a sběrači zase utratí všechny vydělané peníze. Kolotoč může začít znovu.
 

Související zájezdy

To nejlepší ze Srí Lanky
285 To nejlepší ze Srí Lanky

Ostrov slonů a koření

18.10. - 2.11.2024
+ další 2 termíny
16 dní
Srí Lanka
285B Srí Lanka

Perahera – velkolepá buddhistická slavnost

16.8. - 31.8.2024
16 dní
Srí Lanka  - Rodinné dobrodružství
286 Srí Lanka - Rodinné dobrodružství

Ostrov slonů pro malé i velké

29.6. - 10.7.2024
+ další 1 termín
12 dní