Romantický a tajemný Velikonoční ostrov se záhadnými sochami Moai je vzdálený více než 3 500 km od Chilského území. Chile patří mezi nejrozvinutější země Jižní Ameriky, přesto tu život plyne poněkud poklidnějším tempem nejen než v Evropě, ale i než třeba v sousední Argentině, přesto ale vše funguje bezproblémově a Chile je také velmi bezpečnou zemí.

Velikonoční ostrov
Informace o zemi
Mapa
Základní údaje
Objevte s námi Velikonoční ostrov
Vybíráme z nabídky zájezdů

Země sopek a tajemný Velikonoční ostrov
+ další 3 termíny 15 dní
Praktické informace
Cestovní doklady a víza
Praktické informace na cestu
Stravování
Kořeny současné chilské kuchyně sahají až do poloviny 16. století, kdy se Chile stalo součástí španělského místokrálovství Peru. Španělé, Indiáni a kreolové žili tu pak vedle sebe a jejich kuchyně se navzájem ovlivňovaly. Pro kreolskou, tj. venkovskou kuchyni je charakteristické větší množství luštěnin a zeleniny na úkor masa. Tak vznikly mnohé chilské národní pokrmy, jako například fazolová polévka, bezmasé kukuřičné placičky humitas, kukuřičný hrnec (zapečená kukuřičná kaše s mletým masem), nebo čarkikán (směs fazolí a různé zeleniny s masem). Chilští kovbojové a ledkoví dělníci si brali do práce těstové placky plněné ostrou masovou směsí empanadas. Obyvatelé sychravých patagonských končin přispěli hovězím a jehněčím, hustými masovými i zeleninovými polévkami nebo hliněným kotlíkem plným hovězího a rybího masa, mušlí, klobás a brambor zvaným curanto. Ve fjordech studených jižních moří a v prudkých řekách chilských And se loví množství mořských i sladkovodních ryb. Jejich králem je losos, který se podává syrový v marinádě jako ceviche nebo jako carpaccio. Před jídlem málokdo odolá pálence z vylisovaných hroznových slupek pisko, o jejíž původ a název se pře Chile se sousedním Peru, smíchané s citrónem a trochou cukru. Vyhlášené je chilské víno, obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a je chloubou chilského zemědělství. Zvláště proslulá je odrůda Cabernet Sauvignon, pro jejíž pěstování jsou v Chile snad nejlepší podmínky na světě. Vinná réva se v Chile začala pěstovat již v 16. století, dvěstě let předtím, než se objevila v Kalifornii. Od sedmdesátých let minulého století se v Chile začíná více uplatňovat také pivo. Od českého piva se však poněkud liší, neboť obsahuje více alkoholu a méně sladu. Asi nejprodávanější je pivo značky Cristal, podobné českému desetistupňovému pivu.
Podnebí
Velikonoční ostrov - Fotogalerie
Zažijte Velikonoční ostrov na vlastní kůži!
Kam se vydat
Velikonoční ostrov
ZÁHADNÉ SOCHY (MOAI)
Související článek

Chile - Patagonie
Schovaná daleko na samé špičce jihoamerického kontinentu se rozprostírá Patagonie, dodnes turisticky opomíjená. V širé krajině se skrývají nádherná modrá jezera i bíle zasněžené štíty hor. Vstupní branou je argentinské městečko El Calafate u jezera Lago Argentino. Všude ve výlohách cestovních kanceláří jsou barevné plakáty lákající k návštěvě pohoří Fitz Roy. Ostré skalní štíty dostaly své pojmenování po slavném námořním důstojníkovi lodi Beagle. Turisté obvykle míří přímo pod proslulou horu, kde se z vyhlídkového místa nabízejí krásné fotografie i s jezírkem v popředí. Jednodenní patnáctikilometrová tůra se za pěkného slunného počasí nav...

PREFERUJETE TIŠTĚNÝ KATALOG?
Tištěný katalog na rok 2023 nevydáváme. Kompletní nabídku na webu stále aktualizujeme.