Ekvádor je druhým nejmenším státem jižní Ameriky. Přesto málo kde na světě naleznete tak obrovskou přírodní diverzitu na malém území. Během jednoho dne jízdy se z amazonské džungle ocitnete v zasněžených Andách a vzápětí stanete na pláži pacifického pobřeží. Dech beroucí přírodní krásy mnoha národních parků jsou vyváženy i bohatými kulturními zážitky z památek UNESCO. Jednou z největších perel Ekvádoru je souostroví Galapágy.

Ekvádor
Informace o zemi
Mapa
Základní údaje
Objevte s námi Ekvádor
Vybíráme z nabídky zájezdů
Praktické informace
Cestovní doklady a víza
ul. Rejtana 15 m. 15
Warsaw 02–516
Telefon: 004822–848 72 30
Praktické informace na cestu
Stravování
Ekvádor je proslavený svým výborným ovocem, rybí kuchyní a nespočetným množstvím druhů andských brambor. Hlavní chod - rýže, brambory a maso jsou doplňovány ekvádorskou specialitou aji - pálivá omáčka. Každá restaurace má většinou svůj vlastní recept. Specialitou jsou pro Ekvádor také polévky: lorco - je vyrobená z avokáda, brambor a sýra, chupe de pescado - je ze zeleniny a ryb, caldo de pata - což je masový vývar. Mezi další pokrmy, které můžete běžně najít v restauracích, patří - seco de pollo - dušené kuře s rýží a plátky avokáda, arroz con pollo - rýže smíchaná s kuřecím masem, pollo a la brasa - pečené kuře podávané s hranolky, lomo salteado - vepřový steak s cibulí a bramborem, seco de chiwo - dušené kozí maso s rýží, churrasco - výživný pokrm z pečeného vepřového,vajec, zeleniny, rajčat, brambor a avokáda, parrilladas - směs vepřového, hovězího a kuřecího grilovaného masa. Ekvádor je přímořský stát a velmi populární jsou po celé zemi pokrmy z ryb a mořských plodů. Zejména v Quitu a ve velkých městech najdete nespočet restaurací s mezinárodní kuchyní. Tradičním nápojem vyráběným ve všech andských zemích je chicha. Vyrábí se kvašením kukuřice, rýže nebo juky.
Podnebí
Pro Ekvádor rozlišujeme dvě období: dešťů a období sucha. Počasí také velmi závisí na tom, v jaké oblasti se pohybujete. Je velice nejisté a nikdy se nedá s jistotou říci, jaké můžete očekávat. Tropicky žhavé pobřeží, kde průměrná teplota dosahuje 26°C (v období dešťů je ještě mnohem vyšší), se směrem na jih mění. Na jihu mnohem méně prší, počasí zde ovlivňuje Humboldtův proud. Náhorní roviny jsou na srážky také poměrně chudé. Mírné horské klima je po celý rok poměrně konstantní (Quito 2 875 m, průměrná teplota 15°C), rozdíly mezi denní a noční teplotou jsou však značné. V oblastech okolo rovníku jsou teploty mnohem nižší, než si většina lidí představuje. Vlhká východní rovina Oriente je pokryta stále zeleným deštným lesem, teploty jsou zde poměrně vysoké a srážky časté. Průměrné zdejší teploty jsou mezi 26 - 28°C.
Ekvádor - Fotogalerie
Zažijte Ekvádor na vlastní kůži!
Kam se vydat
Quito
Mitad del Mundo
Guayaquil
Amazonská nížina
Cotopaxi
Chimborazo
Andská vysočina
Národní park Sangay
Galapágy
Související článek

Galapágy včera a dnes
Zhruba 970 km na západ od jihoamerické pevniny leží skupina ekvádorských ostrovů z hornin sopečného původu, pro které se vžilo pojmenování Galapágy. Nejvýznamnějším návštěvníkem Galapág byl mladý Charles Darwin, cestující tehdy jako neznámý přírodovědec na průzkumné lodi Beagle. Nikdo tehdy netušil, jak nesmírný vliv na vznik jeho slavné vývojové teorie o původu druhů bude mít zdejší přistání v roce 1835. Ve své knize „Okolo světa" se široce zmiňuje o jedinečných objevech, učiněných právě tady: „Souostroví je malý svět pro sebe nebo ještě spíše souputník Ameriky, odkud dostal několik náhodných kolonistů. Nicméně většina produktů živé pří...
