Promítání

Milan Václavík:
Typická kostarická snídaně

Online cestování s LIVINGSTONE

Typická kostarická snídaně s Milanem Václavíkem

Milan Václavík, průvodce a kuchař, nás vezme na typickou kostarickou snídani - Gallo Pinto.

Gallo pinto se dá popsat jednoduše. Fazole s rýží. Tuhle překvapivě dobrou kombinaci najdete v Nikaragui i na Kostarice. V Kostarice jí dostanete skoro ke každé snídani. Často v kombinaci s vejcem, toustem, sýrem, nebo někdy i osmaženým banánem. A je to pekelně dobrá snídaně.

Původ jídla

Jak už to tak bývá, Kostarika i Nikaragua tvrdí, že právě oni toto jídlo vařili jako první a že ten druhý to okoukal. Příprava Galla pinta se liší podle jednotlivých krajů a nikde není úplně stejné. Základem jsou vždy červené fazole, orestovaná cibulka, rýže a čerstvý koriandr.

Jídlo je odrazem mixu hned několika věcí. Fazole, surovina typická pro Střední Ameriku, smíchaná s rýží, kterou tam přivezli Španělé. Ti přivezli i otroky z Afriky, a právě rýže byla základem jejich jídelníčku. Později pak vznikly různé varianty fazolí a rýže, a tak se asi dostáváme ke kořenům tohoto jídla, na kterém se podepsala rýže pocházející z Asie, fazole ze Střední Ameriky, Španělé jenž posloužily jako dopravní prostředek a černošští otroci, kteří pěstovali ve střední Americe rýži, jedli jí a pravděpodobně jí začali míchat i s fazolemi.

Válka o jídlo

Kostarika a Nikaragua se na původu jídla asi nikdy neshodnou a tak si vyhlásily válku v soutěžích o to, kdo uvaří větší množství tohoto jídla. První výhru si připsala Kostarika v roce 2003, když uvařila 438 kilogramů Galla pinta a toto vítězství si nechala zapsat v Guinnessově knize rekordů, aby tak potvrdila svoji svrchovanost nad tímto jídlem. Nikaragua na to odpověděla hned o tři týdny později. 15 kuchařů uvařilo 544 kilogramů Galla pinta a ukradla tak Kostarice první místo i zápis v knize rekordů.

Kostarika na to odpověděla uvařením 1497 kilogramů Galla pinta a nakrmila jím 50 tisíc lidí. Poslední rekord je tedy v držení právě Kostariky a další tažení není zatím známo. Ale věřím, že už teď v Nikaragui svařují největší hrnec na světě, aby záhy vyrazili opět do boje.

Recept

  • Olivový olej
  • Cibule a stroužek česneku
  • Červené nakládané fazole
  • Rýže
  • Římský kmín mletý
  • Čerstvý koriandr
  • Sůl, pepř, Lizano omáčka

Postup

Na olivovém oleji orestujeme na jemno nakrájenou cibuli cca 5 minut. Přidáme rozmačkaný česnek a konzervu červených fazolí i s třetinou nálevu. Přidáme Linzano omáčku, kterou můžeme nahradit HP omáčkou. Osolíme, opepříme, přidáme mletý římský kmín a vše povaříme 5 minut, aby se voda trochu odpařila.

Do směsi přidáme uvařenou rýži, nasekaný čerstvý koriandr a vše zamícháme.

Typická kostarická snídaně (Online cestování s LIVINGSTONE)
Milan Václavík, kuchař a průvodce

Video

Související zájezdy

Kostarika - Panama
341 Kostarika - Panama

Dvě zelené perly Střední Ameriky

24.11. - 8.12.2024
+ další 1 termín
15 dní