CK Livingstone

Cestovatelské články

Chilské víno

| Ludmila Puldová

Chilské víno

Chilská vína, jak červené tinto, tak i bílé blanco, jsou bez nadsázky výborná a bývají srovnávána s nejlepšími světovými značkami. Vinná réva se pěstuje na dlouhém pruhu země mezi vysokými Andami a oceánským pobřežím od údolí Copiapó v regionu III. až k řece Biobío v regionu VII. Rozdílné klimatické poměry a množství srážek (od severu k jihu deště vzrůstají a sucha ubývá) vytváří odlišné podmínky k růstu vinné révy a mají tedy rozhodující vliv na volbu druhu i výslednou chuť pěstovaného vína.

Ve vyprahlé oblasti u Copiapó, známé jako zona pisquera, se vinice skoro po celý rok vyhřívají na slunečních paprscích a proto jsou uměle zavlažovány. Rodí hrozny s vysokým obsahem cukru, zpracovávané nejvíce na populární pisco (vinná pálenka s vysokým obsahem alkoholu). Mezi jeho producenty patří i vinice u oblasti Atacama, vyrábějící také chutné desertní víno známé jako pajarete a malé množství bílých a šumivých vín. Střední zóna s klimatem podobným Středomořskému se táhne od řeky Aconcagua až k řece Maule, ale i zde je zavlažování rozhodujícím činitelem úspěšného pěstování. Oblast jižně od Maule a v okolí řeky Biobío přijímá dostatečné dešťové srážky a zavlažování už není důležité. Pro některé jemné druhy vín ale oblast není vhodná.
Chilská rozdílná topografie vytváří odlišné podmínky k růstu vinné révy, z čehož vyplývá i velké množství druhů vína. Střední Chilská oblast zona de regadío produkuje nejznámější vína, ponejvíce Cabernet Sauvignon a také červená, zasazená pod francouzským dohledem v 19.století. Plošná výměra zasazených bílých vín, jako například Chardonnay a Ryzlink, vzrůstá díky jejich oblibě. Mnoho vinic v této oblasti se ale potýká s existenčními problémy. Chybí jim výměra nutná k vyprodukování dostačujícího přebytku, potřebeného k zakoupení kvalitních vinných sazenic. Známými značkami jsou například Concha y Toro, Undurraga, Cousiňo Macul, Ochagavía, San Pedro Canepa a Carmen. Mnoho vinic je otevřeno pro veřejnost a organizuje návštěvy spojené s ochutnávkou. Na jihu u řeky Maule dávají přednost bílým vínům, jako například Sauvignon Blanc a Sémillon. Města Curiocó a Talca jsou centra produkce pro odrůdy jako Miguel Torres a Viňa San Pedro. Za řekou Biobío jsou oblasti pro pěstování vína ještě průkopnické, s relativně malým výtěžkem běžného červeného a bílého, které jsou ponejvíce míchány a používány jako vína sudová. Vinice jsou řídce roztroušeny ještě dále na jihu až v oblasti Araucanía, ale jejich komerční využití je nejisté.
Milovníci vína plánující návštěvu mohou v Chile zakoupit už druhé vydání knihy od autora Fred Purdy: Průvodce chilskými vinicemi. Za ochutnávkou skvělých chilských vín ale není nutné cestovat až do země jejich původu. V nabídce specializovaných vinoték a některých supermarketů chilská vína jistě najdete.
 

Související zájezdy

Peru - Bolívie - Chile
310 Peru - Bolívie - Chile

Z Machu Picchu až do pouště Atacama

9.8. - 30.8.2024
+ další 1 termín
22 dní